Salm Boskoop

Historie

De broers Hans en Paul van der Salm, toen amper twintig jaar oud, waren het die eind jaren tachtig het bedrijf Van der Salm aan de Kooiweg 32 in Boskoop startte. Jaar na jaar investeerden zij veel in de bouw van kassen, teeltsystemen, plantrobots en afleverlijnen. Langzaam maar zeker ging de aandacht echter steeds meer uit naar de teelt van Lavendel, met Gaultheria als tussenteelt.

In het jaar 2000 wordt het terrein aan de Kooiweg 15 in Boskoop aangekocht, hier wordt een nieuwe, sterk geautomatiseerde kwekerij opgericht met kassen, containervelden, laaddocks en een kantoor. Kooiweg 15 is overigens nu nog steeds de hoofdvestiging.

In 2002 wordt in samenwerking met Wansinck B.V., de firma De Bent opgericht: een 7 hectare grote, vollegronds kwekerij, waar een kwalitatief hoogwaardig en breed assortiment Buxus, Ilex en Conica (Picea Glauca) wordt geteeld. Tegenwoordig heeft dit bedrijf drie locaties, waaronder een 18 hectare vollegronds kwekerij en 3,5 hectare aan containervelden.

Vanaf 2001/2002 start ook de teelt van lavendel in Portugal. Dankzij het aangename, milde klimaat wordt voldaan aan de vraag vanuit de markt naar bloeiende lavendel planten, vroeg in het voorjaar. Hierdoor is Salm Boskoop in staat over een zeer lange periode, grote partijen planten te leveren van uniforme, hoge kwaliteit.

3 mei 2007 is een zwarte dag voor het bedrijf. Hans van der Salm komt door een verkeersongeval in Portugal om het leven. Mede door zijn visie, inzet en persoonlijkheid is Salm Boskoop uitgegroeid tot een groot, modern en innovatief bedrijf waarop alle medewerkers even trots zijn. In februari 2011 komt er een vestiging bij in Hazerswoude, waar alle planten vanuit Portugal efficiënt worden verwerkt. Sinds 2012 beschikt het bedrijf over een eigen veredelings- en testlocatie. Hier zoeken ze naar nieuwe rassen en testen ze nieuwe teelt methoden uit. Nóg sterkere planten en minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is het doel. Tegenwoordig heeft Salm Boskoop maar liefst acht vestigingen in Nederland en één in Portugal. Het assortiment bestaat uit Lavendel, Buxus, Gaultheria, Conica, Pinus Pinea, Ilex en Deco Fruit. Het bedrijf is zowel MPS GAP als MPS SQ gecertificeerd.

Wilt u meer over Salm Boskoop weten?