Buxus sempervirens

Buxus Sempervirens

Potmaat: 9 t/m 55 Verkrijgbaar: week 1 t/m 52

 Weinig struiken zijn zo decoratief als een buxus. Zo kun je er bijvoorbeeld schitterende hagen mee maken die echt iedere tuin, groot of klein, een stijlvolle uitstraling geven. Daarbij blijven ze ook nog eens het hele jaar frisgroen. Wil je je eigen kunstwerkje creëren? Geen probleem! De buxus is uitstekend in allerlei vormen te snoeien. Veel vormen vind je overigens ook al kant-en-klaar bij tuincentra en bloemisterijen. Kortom: de Buxus is een eyecatcher voor iedere tuin, ook als je ‘m in een sierlijke pot op je terras of balkon neerzet.

Verzorgingstips

De buxus vraagt nauwelijks verzorging en kan zowel op zonnige als op schaduwrijke plekken uit de voeten en is makkelijk te planten. Het is een kwestie van een ‘gat graven’, buxus erin, even aanduwen en water geven (voor een haag gebruik je circa zeven planten per meter). Om de buxus snel te laten wortelen, is het verstandig om speciale buxusgrond toe te voegen. Verwen de plant ook eens met buxusvoeding. Zo houd je hem extra sterk. Snoeien doe je eind mei om ‘m zo weer in vorm te brengen. De tweede keer snoei je de plant begin september en daartussen kun je je buxus ook een aantal keer snoeien. Hoe vaker je een buxus snoeit, hoe voller hij wordt. Vooral voor grotere exemplaren is dit van belang. Tip! Snoei de buxus altijd op een bewolkte dag, want door de zon kunnen de blaadjes verbranden.

Weetjes

De buxus staat al jaren in de top 10 van de meest verkochte tuinplanten. Niet voor niets, want deze graag geziene gast in menig tuin is winterhard en blijft het hele jaar door groen. Ook vroeger waren ze al enthousiast over de buxus. Zo is bekend dat de Romeinen ze al in hun tuinen gebruikten. In Pompeï in Italië zijn zelfs wortels van buxusplanten teruggevonden. Ook de Fransen en Engelsen wisten wel raad met de Buxus. Zij maakten dan ook indrukwekkende tuinen die je nu nog steeds terugziet bij veel paleizen, zoals de beroemde tuinen van Versailles. Veel kloosters maakten buxushaagjes als afscheiding voor hun groenteperkjes en bloemen. Leuk om zelf ook eens te proberen, want het geeft je (moes)tuin een mooie uitstraling. De Buxus wordt overigens ook wel palmboompje genoemd, terwijl de plant echt niets met de palm te maken heeft. Dankzij het gebruik van de takken bij Palmpasen kreeg het deze naam.

Wilt u meer over Van der Salm weten?