Lavendel

Lavandula angustifolia Felice® 

Potmaat: 10,5 t/m 15  |  Verkrijgbaar: week 16 t/m 34

Lavendel (een halfheester waarbij de bladstengels enigszins verhouten) is één van de populairste tuinplanten in Europa. Niet voor niets, want in de zomer geeft de plant prachtige bloemen en in de winter behoudt het z’n blad. Er zijn echter wel behoorlijk wat soorten Lavendel. In Europa tref je over het algemeen Lavandula angustifolia en Lavandula stoechas aan. De eerste is het meest bekend en heeft bloemen zoals je ze kent van de golvende lavendelvelden uit Zuid-Frankrijk. De Felice® is een verbeterde versie. De periode van de kleur tonende knoppen tot aan de daadwerkelijke bloei van de plant is langer dan andere angustifolia soorten, waardoor je nog langer plezier hebt van deze plant. Bovendien is de bloem van deze plant groter en ook nog eens verkrijgbaar in meerdere kleuren zoals paars, roze, blauw en wit.

Verzorgingstips

De Felice® geeft prachtige bloemen en in de winter behoudt het z’n blad. Bovendien kun je er alle kanten mee op. Of je de plant nu gaat gebruiken in de volle grond langs paden en bloembedden of in mooi gekleurde potten op het terras of het balkon. Het kan allemaal. En… wel zo gemakkelijk. Lavendel vergt nagenoeg geen onderhoud, terwijl je wel kunt genieten van die prachtig, geurende bloemetjes. Dit geldt natuurlijk ook voor de Felice®, die het beste groeit op een zonnige en open plaats in je tuin. Voorzichtig snoeien kun je ‘m het beste in de periode van juni tot en met september. Drastischer snoeien gebeurt in het voorjaar, tussen half maart en april. Door de plant goed te snoeien, houd je ‘m mooi compact (circa 50 cm hoog), waardoor er veel jonge scheuten worden gevormd.

Weetjes

Dat Lavendel heerlijk ruikt, weet iedereen wel. Maar wist je ook dat Lavandula afkomstig is van het Latijnse woord ‘lavare’, dat wassen betekent. Niet voor niets, want toen er nog geen zeep bestond, waste de mensen zich met water waaraan lavendel was toegevoegd. Het geeft niet alleen een lekker geurtje, maar werkt bovendien ook nog eens kalmerend. Nu wordt het dan ook veel toegevoegd aan verschillende cosmetica producten. Lavendel kun je ook goed gebruiken in de keuken. De heerlijkste producten worden gemaakt met toevoeging van Lavendel. Van kaas en honing tot chocola, ijs en koekjes. Tip! Vervang recepten met tijm eens door Lavendel, heerlijk!

Lavandula stoechas Anouk® 

Potmaat: 10,5 t/m 19  |  Verkrijgbaar: week 12 t/m 32

De Lavandula stoechas Anouk® (ook wel kuiflavendel of vlinderlavendel genoemd vanwege de vorm van de bloemetjes) is de enige Lavandula stoechas die de hele zomer lang bloemen aanmaakt waardoor alles er mooi gekleurd bijstaat, vanaf vroeg in het voorjaar tot ver in de zomer (wel even de oude knoppen verwijderen!). En… door het sterk geurende blad, krijg je het gevoel dat je middenin de Provence staat. Daarbij kun je er in je tuin eindeloos mee combineren. Want de plant is verkrijgbaar in de kleuren wit, zilver, (donker)paars en roze. Ben je op zoek naar een plant in een sfeervolle gekleurde pot voor je balkon of terras? Geen probleem. Ook deze vind je bij de verschillende tuincentra en bloemisten.

Verzorgingstips

Net als bij de Lavendel angustfolia Felice® vergt de stoechas Anouk® nagenoeg geen onderhoud, terwijl je wel de hele zomer lang kunt genieten van die prachtig, geurende bloemetjes. Maar… hierbij geldt wel: snoeien is bloeien. Als je deze plant niet regelmatig snoeit, verhouten de takken onderaan. Resultaat is dat alleen nog bovenaan de takken blad en bloemen gevormd worden. Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemen en een klein stukje van de takken weggeknipt worden. Drastischer snoeien gebeurt in het voorjaar, tussen half maart en april. Binnen de stoechas familie is ‘Anouk®’ het meest winterhard, geurt heerlijk en heeft prachtig gevormde bloemen.

Weetjes

De bloemen van de stoechas Anouk® geuren zeer sterk en doen niet alleen verlangen naar vakantie, maar houden ook nog eens luizen op afstand. Bijen, vlinders en andere insecten komen juist graag weer op bezoek als je deze plant in je tuin hebt. Deze lavendelplant biedt namelijk heel veel nectar en bloeit meerdere keren per seizoen waardoor prachtig gekleurde vlinders je tuin blijven bezoeken. De blaadjes ruiken wel heel anders dan de ‘gewone’ lavendel. Probeer het maar eens uit door wat blaadjes te plukken en ze in je hand stuk te wrijven. Je zult merken dat je een duidelijke dennengeur ruikt.

Wilt u meer over Van der Salm weten?