Gaultheria procumbens big berry

Gaultheria procumbens Big Berry®

Potmaat: 10 t/m 17 Verkrijgbaar: week 36 t/m 52

De Gaultheria Big Berry® ofwel Bergthee heeft een prachtig blad en sierlijke bessen. Deze plant is het gehele jaar een aanwinst voor je tuin, terras of balkon, maar kom je vooral in het najaar tegen bij tuincentra en bloemisten. Vanwege zijn sprekende grote, rode bessen is het niet alleen een mooie bodembedekker, maar ook zeer geschikt voor de winterse aankleding van terras en balkon. In het voorjaar verschijnen er nieuwe, frisgroene blaadjes en in de zomer laten de witte of lichtroze bloemetjes zich zien. In de herfst verkleuren de blaadjes naar dieprood tot purper. Zo komt de kleur van de bessen, die de hele winter blijven zitten en het kerstgevoel versterken, extra goed uit. Kortom: van de Gaultheria Big Berry® heb je het hele jaar door plezier.

Verzorgingstips

Bergthee is een makkelijke en winterharde tuinplant. De beste plantplek is in de zon of halfschaduw. Gebruik bij aanplanting potgrond met voeding zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Houd er wel rekening mee dat deze plant zeer oppervlakkig wortelt. Gebruik daarom nooit een schoffel of schop wanneer je dicht in de buurt van de planten bezig bent. En voorkom in herfst dat de Gaultheria bedekt wordt met blad. De plant moet altijd kunnen beschikken over voldoende licht én lucht. Bergthee kan ook heel goed in bakken en potten op het terras of een balkon worden toegepast. Zorg wel voor een gaatje in de bodem van de pot zodat overtollig (giet)water kan wegvloeien. Geen gaatje in de pot? Geen probleem! Gebruik dan eerst een laagje hydrokorrels en daarboven verse potgrond.

Weetjes

De ‘Gaultheria Big Berry®’ is een heel veelzijdig plantje. In Amerika worden de bessen zelfs als lekkernij verwerkt in taart. En de Nederlandse naam is niet voor niets Bergthee. In de landen van herkomst wordt van de bladeren vaak thee getrokken. Wrijf de blaadjes ook eens tegen elkaar in je handen waarbij er een heerlijke geur vrijkomt. Ook wordt er etherische olie gewonnen uit het groene blad. Deze heeft pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. De olie ruikt licht naar munt en wordt onder meer gebruikt als massageolie die zou werken bij rugpijn en reuma.

Wilt u meer over Van der Salm weten?