Pinus pinea Silver Crest

Pinus pinea Silver Crest®

Potmaat: 10,5 t/m 17 Verkrijgbaar: week 36 t/m 52

Maak je tuin, terras, balkon of woonkamer in het najaar extra gezellig. Want… met de Pinus Pinea Silver Crest ofwel de parasol-den, die in Zuid-Europa een opvallende verschijning is, kun je de mooiste creaties maken. Of dat nu in de volle grond of in mooi gekleurde potten is. Combineer ze bijvoorbeeld eens met de ‘Gaultheria Big Berry®’ oftewel bergthee, een ministruikje met heel veel rode besjes. Op deze manier creëer je je eigen kerststukje. Hoe gezellig is dat! De Pinus Pinea is ook verkrijgbaar met sneeuweffect; feestelijk wit gepoederd voor de Kerst. Schadelijk is het niet. Het boompje kan er prima tegen en trekt vanzelf z’n witte jasje weer uit. Ook zijn er varianten verkrijgbaar die voorzien zijn van een kleurige kerstversiering, leuk voor binnen én buiten!

 

Verzorgingstips

In het voorjaar kun je de Pinus Pinea snoeien door het topje eraf te knippen. Op deze manier blijft het boompje langer klein. Doe je dat niet, dan krijgt dit boompje een ware gedaantewisseling. Het kan namelijk een behoorlijke boom met grote naalden worden. Wel een hele mooie overigens. Je ziet ze dan ook staan in het Middellandse Zeegebied met hun bijzondere paraplu- of parasolvormige kroon met grote, uitgespreide takken die bevestigd zijn aan een korte stam. De naalden kunnen wel 15 centimeter worden en de zaden zijn oliehoudend en kunnen rauw of geroosterd gegeten worden, dit zijn de welbekende pijnboompitten, lekker door een salade of pasta! Wil je er dus een grote boom van maken, houd dan rekening met de plek waar je ‘m plant.

Weetjes

Met de Pinus Pinea kun je alle kanten op. Staat de boom eenmaal in je tuin, haal er dan af en toe wat groene naalden af. Deze laat je zo’n 14 dagen drogen. Daarna maak je er heerlijke thee van. Gewoon de naalden in een kopje doen, kokend water erbij en daarna even zeven. Een beetje honing maakt het helemaal af. Laat je verrassen en probeer het eens! Ook kun je wat takjes en naalden van de Pinus Pinea koken in een pannetje. Je zult zien dat een heerlijke dennengeur zich verspreidt in je huis. Hoe sfeervol wil je het hebben? Daarbij gaat het eventuele stress ook nog eens tegen. Het gekookte water kun je natuurlijk ook gebruiken als je in bad gaat. Klinkt dat even ontspannen!

Wilt u meer over Van der Salm weten?